İdrar Kaçırmanın Sebepleri

İdrar Kaçırmanın Başlıca Nedenleri

3 dakikalık okuma
article excersize desktop_1248x702px

Kısa Süreli İdrar Kaçırma

İdrar yolları ve kesesi iltihabı, kabızlık ve kullanılan ilacın yan etkisi, kısa süreli mesane zayıflığına neden olabilir.

Uzun Süreli İdrar Kaçırma

Doğum, trafik kazaları ya da ameliyatlar bazen uzun-süreli mesane zayıflığına neden olabilir ve bu gibi durumların iyileşme sürecinde, mesanenin işleyişi etkilenebilir.

Kronik İdrar Kaçırma

Doğuştan gelen defektler (noksanlıklar), Alzheimer hastalığı gibi progresif (ilerleyen) hastalıklar ve diğer kronik durumlar mesane zayıflığının daimi kontrol altında tutulmasını gerektirir.

Prostat

Erkeklerdeki mesane zayıflığının en sık görülen nedenleri, prostat sorunları ve buna bağlı tedavilerdir.

Sorunun en sık görüldüğü iki durum, ameliyat uygulanan Prostat İyi Huylu Büyümesi (BPH) ve prostat kanseri hastalarıdır.

BPH, 50 yaş üstü erkeklerin üçte birini ve 60 yaş üstü erkeklerin yarısından fazlasını etkileyen, kanserli olmayan bir durumdur.

BPH, mesanenin boğazını çevreleyen, yüzük şeklindeki prostat bezinin anormal bir şekilde büyümesidir.

Sağlıklı bir kişide, bu bez bir ceviz büyüklüğündedir, ama bir mandalina boyutuna ulaşabilir. İşte o zaman, idrarı taşıyan kanala baskı yaparak, akışı yavaşlatır ya da bütünüyle keser.

Bu sorunu yaşayan hastalar, sık sık tuvalete gitseler bile, oldukça zayıf ve duraksamalı bir boşaltım yaşarlar ve mesanelerinin tam olarak boşalmadığını hissederler.

Prostat kanseri ameliyatı da geçici mesane zayıflığına sebebiyet verebilir. İyi haber, bu durumun çoğunlukla 6 ay ila 1 yıl arasında azalması ve çoğu hastada tümüyle son bulmasıdır.

İdrar Kaçırmanın Diğer Nedenleri

Mesane zayıflığı, nörolojik bir hastalık, felç, omurilikteki bir hasar, tıkanmış boşaltım ve bazı doğuştan gelen eksiklikler ya da diyabet (şeker hastalığı) gibi kronik tıbbi durumlardan da kaynaklanabilir.

. . .

Doğru ürün ve tedaviyle, tüm mesane zayıflıklarının yaşam kalitesine olumsuz etkisi azaltılabilir. Yine de ilk adım, bir doktora başvurmaktır. Kişinin durumuna bağlı olarak, en uygun tavsiyeyi doktor verecektir.

Kimberly-Clark TR, bilgilerin eksiksizliği veya doğruluğu konusunda hiçbir garanti veya beyanda bulunmaz. Bu bilgiler tedavi amacı gütmez, hastalıkların teşhisi-tedavisi noktasında tavsiye niteliğinde değildir. Söz konusu bilgilerin kullanılması hususunda doktorunuza danışmanız gereklidir. Profesyonel tıbbi veya diğer sağlık profesyonellerinin tavsiyelerinin yerine geçmemelidir.