İdrar Kaçırma Tipleri

İdrar Kaçırma Tipleri Nelerdir?

3 dakikalık okuma
Depend_idrar_kacirma_tipleri_1248x702px

İdrar Kaçırma Tipleri Nelerdir?

Ürolog ve Cinsel Sağlık Uzmanı Dr. Jennifer Berman tarafından yazılmış, Depend Türkiye editörleri tarafından çevrilmiştir.

İdrar kaçırma, idrarın kazara veya istenmeyen bir şekilde sızması veya kaybıdır. Bu sorun hem yoğun bir utanç duygusunun yaşanmasına hem de yaşam kalitesinin önemli ölçüde bozulmasına yol açar.

Yaşlarına bakılmaksızın yaklaşık olarak kadınların %25 ile %45'i bu sorunla karşı karşıya kalmaktadır. Kadınlarda idrar kaçırma oranları yaşla birlikte artmaktadır: Genç kadınların %20’si ile %30'u, orta yaşlı kadınların %30’u ile %40'ı ve yaşlı kadınların %50'sine kadarı mesane sızıntısı sorunu yaşamaktadır. Bu sorunu yaşayanların birçoğu idrar sızmasının yaşamın normal bir parçası olduğunu düşünüyor ve çocuk sahibi olduktan veya menopoz dönemine girdikten sonra bu sorunla yaşamak zorunda olduklarına inanıyor. İdrar sızıntısı yaşayan birçok kadın her türlü idrar kaçırma probleminin tıbbi bir durum olduğunun ve tedavi seçeneklerinin bulunduğunun farkında değil.

Sorunun doğasını anlamanız ve bir sağlık kuruluşuna başvurduğunuzda gereken bilgiyi vermenize yardımcı olmak adına idrar kaçırmanın tiplerini ve tanımlarını aşağıda listeledik.

İdrar Kaçırma (Üriner İnkontinans) Tipleri:

  • Stres tipi idrar kaçırma
  • Sıkışma tipi idrar kaçırma
  • Taşma tipi idrar kaçırma
  • Fonksiyonel idrar kaçırma
  • Karışık Tip İdrar Kaçırma

Stres Tipi İdrar Kaçırma:

Stres tipi idrar kaçırma ile idrar, öksürme, hapşırma, gülmek, egzersiz yapma veya ağır bir şey kaldırma gibi mesaneye baskı uyguladığınızda sızar. Bu yaygın idrar kaçırma türü, doğum sonrası ve yaşlanma ile ortaya çıkar. Doğum ve diğer olaylar mesanenin destek yapılarını zarar verebilir. Doğum sonrası pelvik taban kasları ve bağları gerilir ve menopoz döneminde daha az esnek hale gelir. Bu değişiklikler, mesanenin aşağıya doğru hareket etmesine ve idrarın mesaneden akışının gerçekleştiği üretra tüpünün normal anatomi açısını değiştirmesine izin verir. Normalde üretrayı kapatması gereken kaslar zayıflar ve fiziksel stres anlarında veya öksürme, hapşırma veya kaldırma sırasında mesaneye baskı uygulandığında idrar üretra içine sızar.

Sıkışma Tipi İdrar Kaçırma (Urge):

Sıkışma tipi idrar kaçırma, yoğun bir idrar isteği ile istemsiz idrar kaçırmaya neden olur. Sık sık tuvalete gitme ihtiyacı duyabilirsiniz, gece boyunca dahil. Sıkışma tipi idrar kaçırma, enfeksiyon gibi hafif bir durumdan veya MS, Parkinson veya omurilik yaralanması gibi daha ciddi bir durumdan kaynaklanabilir. Vücuttaki sinir fonksiyonunu etkileyen herhangi bir tıbbi durum veya ilaç, mesanenin düzgün bir şekilde dolmasını ve boşaltmasını etkileyebilir. Bu, evinizin elektrik sistemindeki kabloların kısa devre yapması gibi bir şeydir.

Taşma Tipi İdrar Kaçırma (Overflow):

Mesanenin tamamen boşalmaması nedeniyle idrarın sık veya sürekli damlaması taşma tipi idrar kaçırması olarak adlandırılır. Taşma tipi idrar kaçırma, nörolojik durumlarda yaygın olsa da, sıkışma tipi idrar kaçırmasından farklıdır. Mesaneye giden sinir sinyallerinin artması veya işlevsizleşmesi yerine, taşma tipi idrar kaçırmasında duyu ve sinir fonksiyonlarında azalma vardır. Diyabet geçmişi olan kadınlarda daha sık görülür. Mesane kası zayıflar, bu nedenle mesane kasılmaları sınırlıdır veya hiç olmaz. Şiddetli durumlarda mesane kasılmaz ve taşma tipi idrar kaçırmaya neden olur.

Fonksiyonel Tip İdrar Kaçırma (Functional):

Fonksiyonel tip idrar kaçırma ile fiziksel veya zihinsel engel, tuvalete zamanında ulaşmanızı engeller. Örneğin, ciddi artritiniz varsa, pantolonunuzu hızlıca açamayabilirsiniz. Bu tür idrar kaçırma, hareket kabiliyeti sınırlı olan yaşlı bireylerde daha yaygındır.

Karışık Tip İdrar Kaçırma (Mixt):

Bir doktor "karışık tip idrar kaçırma" dediğinde, hastanın birden fazla türde idrar kaçırma yaşadığı anlamına gelir.

Eğer idrar kaçırma sorunu yaşıyorsanız, kesinlikle yalnız değilsiniz. Bu sorunu azaltabilecek veya hatta ortadan kaldırabilecek tedavi seçenekleri mevcuttur ve ilk adım olarak bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekmektedir.

Kimberly-Clark TR, bilgilerin eksiksizliği veya doğruluğu konusunda hiçbir garanti veya beyanda bulunmaz. Bu bilgiler tedavi amacı gütmez, hastalıkların teşhisi-tedavisi noktasında tavsiye niteliğinde değildir. Söz konusu bilgilerin kullanılması hususunda doktorunuza danışmanız gereklidir. Profesyonel tıbbi veya diğer sağlık profesyonellerinin tavsiyelerinin yerine geçmemelidir.